Web sitemize hoşgeldiniz, 18 Ekim 2017

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Bilinçsiz İlaç Kullanımı Dinleme/İzleme Metni Etkinlik Soruları Ve Cevapları Meb Yayınları Sayfa 212 213 214 215

5. sınıf Türkçe ders kitabı ” Bilinçsiz İlaç Kullanımı ” izleme metni etkinlik sorularını ve cevaplarını yazımıda bulabilirsiniz.

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Türkçe Ders Kitabı Sayfa 212 Cevabı

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. İlaçlarla ilgili araştırmanızın sonuçlarını arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap: İlaç geliştirmek için öncelikle hangi amaca hizmet ettiği belirlenmelidir. Hastalığın moleküler, hücresel ve genetik seviyede nasıl meydana geldiğini anlamak çok önemlidir. Hedef belirlendikten sonra, bir sonraki basamak, hedefin hastalıkta nasıl bir rolü olduğunu anlamaktır. İlacın bileşenlerinin hedefe yönelik olup olmadığı test edilir. Bu sayede hedefteki hastalık sürecini sona erdirme veya geriletme için ürün belirlenir. 

2. İlaçların bilinçsiz kullanılması, ifadesinden ne anlıyorsunuz?

  • Cevap: Bizler kafamıza göre doktorumuza danışmadan herhangi birinin hastalığıyla hastalığımızı kıyaslayarak ilaç kullanmamalıyız. 

1. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları izlediğiniz videodan hareketle cevaplayınız.

1. İzlediğiniz videonun konusu nedir?

  • Cevap: İlaçların nasıl ne niçin üretildiği hakkında bizlere bilgi vermektedir. 

2. Makbule Hanım, eczaneden niçin ilaç alamıyor?

  • Cevap: Çünkü Makbule Hanımın sağlık sigortası ve parası yoktur.  

3. Makbule Hanım, ilaç istemek için sizin kapınızı çalsaydı ona ne söylerdiniz?

  • Cevap: Bu videoyu izlemeden önce ona hastalığını sorar ve ona uygun bir ilaç evde varsa verirdim. Ancak şimdi doktora gitmesini doktorun ona tavsiye ettiği ilacı almak için kendisine yardımcı olabileceğimi söylerdim. 

4. Sizce Makbule Hanım, midesi ağrıdığında ilk olarak ne yapmalıydı?

  • Cevap: Hemen bir doktora rahatsızlığını anlatıp ne yapması konusunda danışmalıydı. 

5. Makbule Hanım, niçin doktora gitmemiş olabilir?

  • Cevap: Makbule hanımın sağlık sigortası olmadığı için ayrıca hastaneden korktuğu için doktora gitmemiş olabilir. 

6. Olayın geçtiği apartmandaki komşuların aynı ilacı kullanmasını doğru buluyor musunuz? Niçin? 

  • Cevap: Öğrendiklerimden sonra tabi ki doğru bulmuyorum. Herkesin hastalığı ve vücudu farklıdır. 

7. İzlediğiniz videodan nasıl bir sonuç çıkardınız?

  • Cevap: Daha büyük sorunlara ve hastalıklara yol açmamak için ilaç kullanırken bilinçli davranmalıyız. 

2. ETKİNLİK

İzlediğiniz videodaki oyuncuların beden dilleri ile ne anlatmak istediklerini boşluklara yazınız.

  • Cevap: Kırmızı kazaklı kadın: Çok hasta olduğunu söylüyor
  • Diğer kadın: Ah ah çok üzüldüm neyin var diyor.
  • Siyah paltolu adam: Ne ilaç kullanması gerektiği hakkında akıl veriyor. 

3. ETKİNLİK

İzlediğiniz videodan hareketle aşağıda verilen ifadelerden doğru olanların yanına (D), yanlış olanların yanına (Y) harfi koyunuz.

– İlaçlarımızı başkaları ile paylaşmak, dayanışmanın bir gereğidir. ( Y )
– İlaçlar kişiye özeldir ve herkeste aynı etkiyi göstermeyebilir. ( D )
– Birçok kişide olumlu etkiler gösteren bir ilacın kullanılmasında sağlık açısından sakınca yoktur. ( Y )
– Uzman olmayan kişilerin tavsiyesi ile ilaç kullanmak, sağlığımız için tehlikelidir. ( D )
– İlaçları ne zaman ve hangi ölçüde almamız gerektiğine kendimizi gözlemleyerek karar veririz. ( Y )
– Daha önce kullandığımız ve faydasını gördüğümüz bir ilacı daha sonra da doktora danışmadan kullanabiliriz. (Y )
– Reçetemiz olmadan ilaç kullanmamalıyız. ( D )
– İlaç kullanmadan önce mutlaka ilacın son kullanma tarihini kontrol etmeliyiz. (  D )
– Gereksiz yere alınan ve kullanılmayan her ilaç, ülke ekonomisine zarar verir. ( D  )

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Türkçe Ders Kitabı Sayfa 213 Cevabı

4. ETKİNLİK

Yukarıda bir ilacın kullanım şekli ve dozu ile ilgili bilgiler verilmiştir. Bu bilgilerden hareketle ilacı doğru kullanan kişileri bularak alttaki bölüme yazınız.

  • Cevap: Nalan, Filiz, Hüseyin, Bircan, Öykü doğru kullanıyor.

Aşağıdaki ifadelerin sizin dâhil olduğunuz bir sosyal medya grubunda paylaşıldığını düşününüz. Boş bırakılan yere kendi görüşünüzü yazınız.

  • Cevap: Olur mu arkadaşlar. Bir ilaç bu şekilde kullanılır mı ? Ben asla kullanmam sizinde kullanmanıza izin vermem. Büyük sağlık sorunlarına yol açabilir bu denetimsiz ilaç.. 

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Türkçe Ders Kitabı Sayfa 214 Cevabı

6. ETKİNLİK

“Antibiyotik Kullanımı Hakkında Bilinmesi Gerekenler” broşürünü inceleyiniz. Ece, antibiyotik kullanımı ile ilgili bazı hatalar yapmıştır. Broşürden hareketle Ece’nin hatalarını örnekteki gibi tespit ediniz.

  • Cevap:

Doktor, kardeşime bu antibiyotiği vermişti, sanırım bana da iyi gelir. (4)
Antibiyotiklerden bir kısmını ecza dolabımda saklıyorum ki yine hasta olursam kullanırım. ( 5 )
Antibiyotik genelde günde bir defa alınır, ben de günde bir defa kullansam yeterli olur. ( 2 )
Soğuk algınlığından dolayı burnum çok akıyordu, hemen bir antibiyotik aldım. ( 1 )
Doktorun verdiği antibiyotikler tam olarak bitmedi ama kendimi iyi hissedince kullanmayı bıraktım. ( 3 )

7. ETKİNLİK

a) Bilim insanları ile ilgili bilgileri okuyunuz.

b) Siz de bir bilim insanı olduğunuzu düşünün. İnsanlığın hangi sorununa çare bulmak isterdiniz, niçin?

  • Cevap: İnsanların psikolojik sorunlarını çözmek için bir yöntem geliştirirdim. Mutsuz ve depresyonda olan kimse kalmazdı.  

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Türkçe Ders Kitabı Sayfa 215 Cevabı

8. ETKİNLİK

Öğretmeninizin yönlendirmesiyle 4-5 kişilik gruplar oluşturunuz. Grubunuzla birlikte aşağıdaki atasözlerinden birini seçiniz ve seçtiğiniz atasözünden hareketle bir drama metni yazınız. Yazdığınız metni grubunuzla birlikte sınıfınızda canlandırınız.

  • Cevap: Sağlıktan büyük zenginlik yoktur. 

Drama Planımız: Zengin bir adamın çocuğunun sağlığını kaybetmesi

Kahramanlar ve Özellikleri: İş adamı Ali Candırhan, oğlu Samet ve doktorları 

Yer: Sınıf

Zaman: Herhangi bir zaman

Olay: İşadamı Ali Bey zengindir her şeyi parasıyla satın alabileceğini zanneder. Ancak bunun ne kadar yanlış olduğunu oğlu Samet hasta olunca anlar. 

9. ETKİNLİK

Altı çizili kelimelerde görülen ses olaylarını uygun yerlere işaretleyiniz.

  • Cevap: Sağlığımızı – Ünsüz yumuşaması
  • Karnı – Ünlü düşmesi
  • Başlıyor – Ünlü daralması
  • Kitapçıları – Ünsüz benzeşmesi
  • Zannettim – Ünsüz türemesi
  • Oğlunu – Ünlü düşmesi
  • Yiyerek – Ünlü daralması
  • Hakkını – Ünsüz türemesi
  • Ağaçtaki – Ünsüz benzeşmesi
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz

günaydın mesajları e-okul cuma mesajları doğum günü mesajları