Web sitemize hoşgeldiniz, 19 Ocak 2018

4. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı Okulum Metni Etkinlik Soru ve Cevapları Doku Yayınları Sayfa 11 12 13 14 15

Okulların yeni açılmasıyla birlikte uzun aylar süresince siz çocukların hayatının büyük bir bölümünü okul kaplayacaktır. Bu nedenle 4. sınıf çalışma kitabı Okulum Metnini okuduk sorularını da sizler için cevapladık.

4. Sınıf Doku Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 11 Cevabı

a. Aşağıda harfleri karıştırılarak verilen anahtar kelimeleri düzenleyip noktalı yerlere yazınız.

  • Cevap:

HACİL: CAHİL

PİTAK: KİTAP

KOKAMU: OKUMAK

KEMKE: EMEK

b. Bulunduğunuz anahtar kelimeleri kullanarak aşağıdaki noktalı yerlere İlköğretim Haftası’yla ilgili bir haber yazınız.

  • Cevap: Okullar başlar başlamaz öğrenciler sınıflarına alındı kitapları okumaları için dağıtıldı . Öğretmen bütün yıl boyunca kitaplardaki tüm bilgileri büyük emek harcayarak aktaracak. Bu hayatta kimse cahil kalmasın diye eğitim vermek şart olmalı. 

2. ETKİNLİK

“Okulum” metni için dinleme, okuma ve görsel okuma amacınızı belirleyiniz. Bu amacı niçin belirlediğinizi aşağıdaki noktalı yerlere yazınız.

“Okulum” metnini dinleme ve okumaktaki amacım:

  • Cevap: Okulun bizlere sağlayacağı katkı ve orada öğrendiklerimiz ışığında hayatımıza yön vereceğimiz nedeni 

Bu amacı belirleme nedenim:

  • Cevap: Çünkü geleceğimizi şekillendirmek okul yıllarındaki başarıdan geçer. 

3. ETKİNLİK

4. Sınıf Doku Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 12 Cevabı

“Okulum” metninin bir şiir olduğunu göz önünde bulundurarak aşağıdaki dinleme ve okuma yöntemlerinden uygun olan birini seçiniz. Bu yöntemi niçin seçtiğinizi altlarındaki noktalı yerlere yazınız.

Katılımsız dinleme – Sesli okuma

Katılımlı dinleme – Sessiz okuma

Görselleştirme – Seçici okuma

  • Cevap: Bir metni görsel olarak incelersek daha sonra ezberlenmesi ve öğrenmesi en kolay olacaktır. Bir bilgiyi kodlamak seçici okumak da hatırlamaya en etken yoldur. 

Not alarak dinleme – Soru sorarak okuma

4. ETKİNLİK

Metinde geçen anlamlarını bilmediğiniz kelimeleri, bu kelimelerin anlamlarına ilişkin tahminlerinizi aşağıdaki noktalı yerlere yazınız. Sözlüklerinizden kelimelerin anlamlarını bulup ilgili bölüme yazınız.

Kelimeler

  • CevapYurt  Bilgi   Kitap 

Tahminim   

  • Cevap: Yurt; Vatan   Bilgi; Bir konu hakkında öğrenilen şeylere denir. Kitap; İçinde türlü konu hakkında insanların yazdığı verileri kapsayan bunları muhafaza eden kağıt bütünüdür. 

Sözlük Anlamı

  • Cevap: Yurt; Bir halkın üzerinde egemen olarak yaşadığı, kültür ve uygarlığını oluşturduğu toprak parçası. Bilgi; İnsan aklının alabileceği gerçek, olgu ve ilkelerin tümüne verilen ad.  Kitap; basılı ya da el yazılı kâğıt yaprakların ciltli ya da ciltsiz olarak bir araya getirilmiş biçimidir. 

5. ETKİNLİK

4. Sınıf Doku Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 13 Cevabı

Aşağıdaki boşluğa “Okulum” metnini dinlerken ve okurken zihninizde canlananları anlatan bir resim yapınız.

  • Cevap: Resmi okulunuzu hayal ederek çiziniz. 

6. ETKİNLİK

Okulum” şiirinin konusunu ve ana duygusunu aşağıdaki noktalı yerlere yazınız.

Cevap:

  • Şiirin konusu: Okul ve okulun öğrencilere katkıları
  • Şiirin ana duygusu:  Bilginin değeri 

7. ETKİNLİK

Aşağıdaki noktalı yerlere “yuva” kelimesinin gerçek ve mecaz anlamlarını yazınız.

Cevap:

  • Gerçek anlam: kuşların ve bu tarz hayvanlarının yaşamlarını sürdürdüğü yumurtlamak, yavrularını büyütmek veya yavrulama işlemini yapmak için kullandığı barınak
  • Mecaz anlam:  Ailelerin barındığı ev.

b. “Yuva” kelimesini gerçek ve mecaz anlamlarıyla cümlelerde kullanınız. Cümlelerinizi noktalı yerlere yazınız.

Cevap:

  • Gerçek anlam: Yuvayı dişi kuş yaparmış. 
  • Mecaz anlam: Çocuğunu yuvaya vermiş.

8. ETKİNLİK

4. Sınıf Doku Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 14 Cevabı

Okulunuz size neler kazandırmıştır? Aşağıdaki noktalı yerlere bunlara ilişkin örnekler yazınız.

Cevap:

  • Okuma yazmayı öğrendim.
  • Yeni dostlar kazandım.
  • Öğretmenlerime saydı duymayı öğrendim. 
  • Gerçek dünya hakkında daha geniş bilgilerim oldu. 

9. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Konuşma, yazma ve görsel sunu için hangi konuyu seçtiniz?

  • Cevap: Bilgi kazanma metodları

2. Bu konuyu seçme amacınız nedir?

  • Cevap: Daha kolay nasıl öğrenirim merak ettiğim için. 

10. ETKİNLİK

Konunuzu hangi yöntem ve teknikle sunacaksınız. Bu yöntem ve tekniği seçmenizin nedeni nedir?

  • Cevap: Önce konu hakkında topladığım bilgilerimi arkadaşlarıma anlatacağım daha sonra onların fikirlerini alıp bir çıkarımda bulunacağız. 

11. ETKİNLİK

4. Sınıf Doku Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 15 Cevabı

a. Aşağıdaki kutucuklarda verilen kelimeleri bir araya getirerek “eğitim, okul, kitap” konulu söz gruplarını bulunuz. Bunları sıralayınız.

Cevap:

  • cahil adam
  • damarımda kaynamak
  • yarım kalmak
  • kucak açmak

b. Yukarıdaki söz gruplarının anlamlarını sözlükten bulup karşılarındaki noktalı yerlere yazınız.

Cevap:

  • cahil adam: Belli konularda bilgisi olmayan eğitim ve öğrenim görmemiş kimseye denir. 
  • damarımda kaynamak : Bir şeyi aşırı hissetmek
  • yarım kalmak: Bir konuda neticeye varamamak. 
  • kucak açmak : Muhtaç birine yardım etmek. 

c. Anlamlarını bulduğunuz söz gruplarını birer cümlede kullanınız. Cümlelerinizi kutucuklardaki noktalı yerlere yazınız.

Cevap:

  • Vatan sevgisi damarımda kaynayan bir duygudur.
  • Cahil adam çok zararlıdır.
  • Hevesim yarım kaldı
  • Anneler çocuklarına kucak açar.
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

  1. nazlı dedi ki:

    ilk öğretim haftası ile ilgili bir haber anahtar kelimeler kolu bilgi ders çalışmak yardımcı olabilir misiniz

  2. Anonim dedi ki:

    Çok faydalı teşekkürler

  3. Anonim dedi ki:

    Teşekkürler

  4. Anonim dedi ki:

    Teşekkürler yapana 2 dakkada bitiedim gine teşekkürler

  5. Anonim dedi ki:

    Teşekkür ler

  6. İbrahim enes ararat dedi ki:

    Sizleri takdir ediyorum Teşekkürler

  7. hasjkjjlk dedi ki:

    süper bilemediğim yerlere burdan bakıyom

  8. Anonim dedi ki:

    Çok teşekkürler

  9. mehtap dedi ki:

    sayenizde ödevimi 5 dakikada bitirdim çok sağ olun hep artı alacağım artık.

  10. Fikriye dedi ki:

    Süper bunun sayesinde ödevim bittiiii yupiii

Yorum Yaz

günaydın mesajları e-okul cuma mesajları doğum günü mesajları