Web sitemize hoşgeldiniz, 14 Aralık 2017

3. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı Yıldızla Isınmış Metni Etkinlik Soruları Ve Cevapları Meb Yayınları Sayfa 127 128 129 130

3. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabında çok güzel bir Nasrettin Hoca hikayesine sıra geldi. Yıldızla Isınmış Metni etkinlik sorularını cevapladık. Yazımızdan yardım alabilirsiniz. 

1. ETKİNLİK

3. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 127 Cevabı

Aşağıdaki kelimeler size neleri hatırlatıyor? Aklınıza gelen şeyleri baloncuklara yazınız.

Bahis

  • Cevap: İddia Oyun

Mızıkçılık

  • Cevap: Küsmek Oyun Boza 

Ziyafet

  • Cevap: Misafir Yemek

2. ETKİNLİK

Metinde Nasrettin Hoca dostlarına nasıl bir ders veriyor? Hocanın yerinde siz olsaydınız ne yapardınız? Aşağıdaki kutulara yazınız. 

Hoca ne yaptı? 

  • CevapHoca arkadaşlarıyla bahse girer sabaha kadar kırda kalabilirse ziyafet kazanacak eğer kazanamazsa o komşulara ziyafet verir. Hoca zorlansa da sabaha kadar kalır. Eve kazandım diye gelir. Ama komşuları mızıkçılık yapar sen hava yıldız doluydu onlarla ısındın ondan kazandın ama aslında kazanan biziz akşama ziyafeti hazırla der. Hoca da el mahkum tamam der ama komşulara bir ders vereceği kesindir. Akşam olur komşular eve gelir Hoca onları karşılar ama saatler olur yemek gelmez. Komşular mırın kırın eder acıktık hoca yemek nerede derler. Hoca da gelin bakın mutfakta pişiyor der. Mutfağa giderler ki ne görsünler kuzunun altına bir tane mum onunla pişmeye çalışıyor. Herkes hoca kuzu mumla pişer mi ? Hoca da bu memlekette yıldızla ısınılıyor mumla kuzu hayli hayli pişer o zaman… 

Ben ne yapardım? 

  • Cevap: Hoca çok güzel bir ders vermiş. Ben bunu yapamazdım belki ama hoca çok akıllıca davrandı. 

3. ETKİNLİK

3. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 128 Cevabı

Aşağıda bazı cümleler verilmiştir. Bu cümlelerdeki altı çizili kelimeleri es anlamlılık yönünden değerlendiriniz. Aynı anlamda kullanılanları oklar yardımıyla eşleştiriniz.

  • Cevap:

1. Misafirlerimiz bugün gelecek. (1)
2. Ödevini nihayet bitirebildi. (2)
3. Buraya gelmek için çok zahmet olmaz. (3)
4. Dünyanın en güzel memleketi burasıdır. (4)

*****************

a. Bu ülkenin insanları çok sıcakkanlıdır. (4)
b. Güçlükler olmasa zaferin değeri çekti. (3)
c. Sonunda sana ulaşmayı basardım. (2)
d. Konukları ağırlamak bana düştü. (1)

Aşağıdaki cümlelerin bazısında kelimeler zıt anlamlarıyla beraber kullanılmıştır. Bu kelimelerin bulunduğu cümlelerin basına X işareti koyunuz.

Cevap:

  • (X) Onun gibi başarılı olmak için gece gündüz çalıştım.
  • () Seni gördüğüme o kadar sevindim ki anlatamam.
  • (X) Arkadaşımla büyük küçük demeden herkesi kucakladık.
  • (X) Az bir emekle çok büyük sorunları çözmüştüm.
  • () Yüzme kursu için ayda yüz lira vereceksiniz.

4. ETKİNLİK

3. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 129 Cevabı

Aşağıda Nasrettin Hoca’nın bir fıkrasını anlatan bir resim verilmiştir. Bu resimde anlatılmak istenen fıkrayı tahmin edip kendi cümlelerinizle yazınız.

  • Cevap:                                                         KABAK MI CEVİZ Mİ ? 
  • Nasrettin Hoca bir gün tarlaya inmiş. Çok yorulmuş bir ceviz ağacının altında soluklanmaya başlamış. Sonra bir bakmış kabak tarlasında… Demiş ki Ey Allah’ım şu koca kabaklar yerde şu küçük cevizler ağaçta demiş hikmetinden sual olunmaz ama çok garip… Birden ağaçtan bir ceviz hocanın başına düşmüş. Hemen dank etmiş. Allah’ım senin işine karışmak bizim ne haddimize ya bu koca kabak ağaçta olsaydı şimdiye ölürdüm demiş…  

5. ETKİNLİK

3. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 130 Cevabı

Kutuda verilen ifadeleri kullanarak cümlelerdeki boşlukları doldurunuz.

için – gibi – rağmen – kadar – bu yüzden – aynısı – ama

  • Cevap:
  • Nasrettin Hoca düşmemek ……için……. ağaca sıkıca tutunmuş.
  • Adam yarışma boyunca bir heykel  ……gibi……. durmuş.
  • Ben bu ağacın bülbülüyüm  …ama……. birazcık acemiyim.
  • Nasrettin Hoca köylülerin ısrarına  …rağmen…. verdiği sözden geri dönmemiş.
  • Nasrettin Hoca  …bu yüzden……. komşusuna çok kızmış.
  • Bu kitap da okuduğunuz fıkranın  ……aynısı……. ders kitabında da var.

Neredeyim?

Temaya devam etmeden önce aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Şu ana kadar neler (konu, kelime, kavram vb.) öğrendiniz?

  • Cevap: Evet pek çok kelime öğrendim. 

2. Şu ana kadar bu temanın işlenişi sırasında başarılı olduğunuzu düşünüyor musunuz? Neden?

  • Cevap: Çok başarılı ince dersler veriyor. 

3. Bu temanın geri kalan kısmında başarınızı arttırmak için neler yapmayı planlıyorsunuz? Açıklayınız.

  • Cevap: Etkinlikleri düzenli yapacağım. 
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz

günaydın mesajları e-okul cuma mesajları doğum günü mesajları