2017 YDS Başvuru İşlemleri Nasıl Yapılır

2017 Yabancı Dil Sınavı (YDS) Sonbahar Dönemi başvuru kılavuzu ÖSYM tarafından yayınlandı. Bu sınava göre, akademik kariyerine yüksek lisans, doktora ile devam etmek isteyen adayların dil sınavından yeterli başarı düzeyinde bir puan alabilmeleri gerekiyor. Aynı zamanda özek sektörde çalışan bazı vatandaşlar da dil puanından yüksek bir başarı düzeyi elde ederlerse, maaşlarına ek olarak yabancı dil tazminatı alabiliyorlar. YDS(Yabancı Dil Sınavı), sonbahar ve bahar dönemi olmak üzere iki aşamada gerçekleştiriliyor. 2 Nisan’da gerçekleştirilen bahar dönemi YDS sınavının ardından sonbahar dönemi sınavının tarihi de 17 Eylül 2017 olarak belirlendi.

2017 YDS BAŞVURULARI NE ZAMAN YAPILACAK?

Adaylar YDS başvurusunu 26 Temmuz – 3 Ağustos 2017 tarihleri arasında yapabilecek. Başvurular ÖSYM’nin sayfasından yapılacak.

2017 YDS SINAVI NE ZAMAN YAPILACAK?

Adaylar 17 Eylül 2017 tarihinde sınava girecek.

Sınav saat 9.30’da başlayacak ve 150 dakika sürecek. Adaylar bu süre zarfında 80 soruyu çözmeye çalışacak. Sınav Almanca, Fransızca ve İngilizce testlerden oluşacak.

YDS BAŞVURULARI NASIL YAPILACAK?

ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr/ resmi internet adresinden yapılabilecek.

Buradan başvuru yapan adaylar ÖSYM’nin ödeme işlemleri bölümden 90 lira olan sınav ücretini ödemesi halinde başvuru kabul edilecek.

ÖSYM’nin sayfasından yapamayan adaylar ise T.C. Ziraat Bankası ATM ve İnternet bankacılığı T. Halk Bankası tüm şubeler ve İnternet bankacılığı, Akbank tüm şubeler ve İnternet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç), Kuveyt Türk Katılım Bankası tüm şubeler ve İnternet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç) Türk Ekonomi Bankası tüm şubeler ve İnternet bankacılığı, DenizBank tüm şubeler ve İnternet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç), tüm PTT İş Yerleri (KKTC’den başvuracak adaylar ASPOS-Gazi Magusa) ile yapabilme imkanından yararlanabilecek.

YDS SINAVI İÇİN BAŞVURU KOŞULLARI NELERDİR?

->Sınava; kadro karşılık gösterilmek suretiyle sözleşmeli olarak çalışan personel dâhil olmak üzere, aylıklarını 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu, 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanunu, 3466 sayılı Uzman Jandarma Kanunu, 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu ve 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu hükümlerine göre almakta olan personel katılabilir.

->Ayrıca yabancı dil bilgisi seviyesini tespit ettirmek isteyenler, üniversitelerce kendilerinden YDS puanı istenen öğrenciler ve diğer adaylar da bu sınava katılabilir.

->Yurt Dışında Görevlendirilecek Memurların Seçim Esaslarına Dair Yönetmelik’in değişik 7. maddesi gereğince, kamu kurum ve kuruluşlarınca yurt dışı teşkilatında sürekli göreve atanacak memurlar ile diğer görevlilerin de bu sınava girmesi gerekmektedir.

->Kamu kurum ve kuruluşlarında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4. maddesinin (B) fıkrasına göre sözleşmeli statüde çalışacak.

a)Mütercim veya tercümanların işe başlatılabilmeleri için diğer şartlar yanında yabancı dil bilgilerinin asgari (B) düzeyinde,

b)Çözümleyici ve programcıların ise işe başlatılabilmeleri için diğer şartlar yanında İngilizce dil bilgilerinin asgari (D) düzeyinde  olması gerekmektedir.

->Bu nedenle, hâlen bu görevlerde çalışmakta olanlardan yabancı dil bilgisi seviyesini tespit ettirmek isteyenler ile söz konusu görevlerde çalışmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarına başvuruda bulunmak isteyen fakülte veya yüksekokul mezunları da bu sınava katılabilirler.

->Araştırma görevlisi seçme ve atama işlemlerinde yabancı dil yeterlik sınavı yerine YDS sonuçlarının kullanılması olanağı bulunduğundan, Yükseköğretim Kurulunun 16.4.1997 tarih ve 97.13.1034 sayılı kararı uyarınca lisans programlarının son sınıfında veya son sınıftan bir önceki sınıfta okuyan öğrenciler de bu sınava girebileceklerdir.

->Yükseköğretim Kurulu tarafından yurt dışında bir yükseköğretim programını bitirenlerin diploma denklik işlemlerinde Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Denklik Yönetmeliği uyarınca YDS sonuçları kullanılabilecektir.

YDS SINAVINA KİMLER GİREBİLİR?

->Doçent, doktora ve sanatta yeterlik adayları.

->Yüksek lisans programlarına girecek lisans programı mezunları.

->Lisans programlarının son sınıfında veya son sınıftan bir önceki sınıfta okuyan öğrencilerden, yüksek lisans ya da doktora öğrenimi görmek isteyenler.

->Herhangi bir kamu kurumunda çalışmakta olup dil tazminatı ya da yurtdışı görev vs. nedeniyle yabancı dil bilgisi düzeyini belirlemek isteyenler.

->Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) ya da Diş Hekimliği Uzmanlık Sınavına (DUS) girecek olan adaylar.

->Kamu personeli olmak amacıyla KPSS’ye girecek adaylardan, çalışmak istedikleri kamu kurumunun talebi doğrultusunda yabancı dil bilgisi düzeyini belirlemek isteyenler.

->Herhangi bir kamu kurumunda çalışmıyor ya da çalışmayı amaçlamıyor olsa da, yabancı dil bilgisi düzeyini belirlemek isteyen üniversite ya da yüksek okul mezunları.

NOT: Lisans programlarının son sınıfında veya son sınıftan bir önceki sınıfta okuyan öğrencilerin, öğrenimlerini sürdürmek istedikleri üniversite (enstitü) yetkilileri ile yüz yüze görüşerek, yüksek lisans programları için üniversitenin (enstitünün) YDS sınav sonuçlarını kullanıp kullanmadığını ve eğer kullanıyor ise, bunun şartlarını öğrenmeleri gerekir.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.