2014 KPSS Başvuruları Nasıl Yapılacak Lisans ve ÖABT

2014 KPSS Başvuruları Nasıl Yapılacak Lisans ve ÖABT hakkında bilgi kısaca.

5-6 Temmuz tarihlerinde KPSS (Kamu Personel Seçme Sınavı) lisans gerçekleştirilecek. Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) de 20 Temmuzda yapılacak. DHBT-lisans (Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi Lisans Düzeyi) ise 18 Ekimde gerçekleştirilecek.

Lisans eğitiminden mezun olabilecek seviyede olan veya lisans mezunu olan insanlar KPSS için aday olabilecek. Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı din hizmeti görevlerinde veya Milli Eğitim Bakanlığına bağlı öğretmenlik hizmeti görevlerinde çalışmak isteyen adaylar KPSS’ye başvurmalı. Cumartesi sabah oturumuna tüm adaylar katılmak zorunda olacak.

Başvurular 14 Mayıs’a kadar sürecek. Hem DHBT hem de ÖABT’ye katılacaklar başvuru süresi uzatılmayacağından dolayı işlemleri bu güne kadar tamamlamak zorunda. “www.osym.gov.tr” ÖSYM’nin web sitesidir ve başvuru merkezleri dahil tüm bilgilendirmeler bu siteden yapılacaktır. Dolayısıyla KPSS ile ilgilenenlerin bu siteyi daima takip etmesi tavsiye edilir.

Sınavlara girmenin belirli ücretleri bulunuyor. Yalnızca Cumartesi sabah oturumu 40 TL, ek olarak diğer üç oturumdan birine girmek 80 TL ve bütün oturumlara girmek 160 TL’lik bir ödeme gerektiriyor.

Sınava başvurmak isteyen adaylar belirtilen başvurma süresi içinde ÖSYM’nin internet adresinden başvurularını yapmalıdır aksi taktirde hiçbir sınava katılım gerçekleştiremeyecekler. Bu başvuru tarihleri kılavuzda ve aday başvuru formunda belirtilmektedir. Dağıtımı veya satışı yapılmayacak olan kılavuzda sınav süreci, değerlendirme süreci, başvurma süreci ve yerleştirme süreci ile ilgili tüm bilgiler yer alıyor. Bu kılavuzun tüm adaylar tarafından dikkatli bir biçimde incelenmesi öneriliyor ve işlemler tamamlandıktan sonra “http://ais.osym.gov.tr” adresinden bilgilerin aday tarafından kontrol edilmesi gerekiyor.

 “Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Denklik Yönetmeliği” ile Yükseköğretim Genel Kurulu’nun 1 Nisan 2013 tarihli kararı yurt dışında yükseköğretim okuyup buradan diploma almış ve denklik isteyen kişileri ilgilendiriyor. YÖK’e bu konu dahilinde Öğretmenlik Meslek Bilgisi alanında başvurusunu yapan adaylardan bazıları sınava girebilir onayı aldı ve bunların KPSS Eğitim Bilimleri Sınavı’na girmesi şart. Durumu buna uyan adaylar kılavuzu dikkatlice incelemeli ve KPSS’ye o şekilde girmeli.

Öğretmenler haricinde KPSS sonuçları sınavın yapıldığı tarihten iki yıl boyunca geçerli olacak. Öğretmen adayları içinse bu puan sadece bir yıl geçerli kalacak. Normal şartlar altında bu süreler içerisinde zaten başka sınavların yapılması ve sürenin yenilenmesinin mümkün olması gerekiyor fakat hiçbir sınav yapılamazsa adaylar bir sonraki sınava kadar puanlarının geçerliliklerini koruyabilecek. 2014 senesinin 14 Mayıs gününden sonra mezuniyetini lisans seviyesinden alan ve fakat KPSS’ye bu düzeyden değil önlisans veya ortaöğretim seviyesinden giren adaylar bir sonraki KPSS B grubu lisans düzeyi sınavlarına girebilecek. Şayet bunu yaparlarsa Ortaöğretim ve önlisans düzeyinden aldıkları KPSS sınav sonuçları geçerliliğini yitirecek. Ancak bir sonraki KPSS A grubu sınavlarına katılmaları bu sonuçlarını etkilemeyecek.

indir (2)

2014 KPSS Başvuruları Nasıl Yapılıyor Lisans ve ÖABT Hakkında Yorum Yapabilirsiniz.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.