20. Yüzyılda Osmanlı Devletinin Siyasi Durumu

20yz-osm-ve-1dnya-savslayt-1-728

20yz-osm-ve-1dnya-savslayt-1-728

  • 20. yüzyılda Osmanlı Devleti gerilemeye başlamıştır ve böylece askeri ve siyasi alanda da eski gücünü kaybetmeye başlamıştır. Ancak devletin varlığını korumak ve devleti ayakta tutabilmek amacıyla uluslar arası ilişkilerde denge siyasetini izlemiştir.
  • Avrupa’da meydana gelen Fransız ihtilali ve Sanayi İnkılabı gibi olaylar Osmanlı Devletini oldukça olumsuz etkilemiştir. Fransız ihtilali ile birlikte milliyetçilik akımı kendisini göstermiştir ve Osmanlı Devletinde bulunan azınlıklar yayılarak ayaklanmalar çıkarmışlardır.
  • Sanayi inkılabının meydana gelmesi ile birlikte Avrupa’da küçük işletmeler kapanarak fabrikalar kurulmuştur ve böylece üretim artarak ürünler daha hızlı ve ucuza satılmıştır. Bununla birlikte devletler arasında sömürgecilik yarışı baş göstermeye başlamıştır. Osmanlı Devleti de hammadde ve pazar konusunda önemli bir konuda olduğundan dolayı Osmanlı Devletine giren ucuz ürünler devletin ekonomisini fazlasıyla çökertmiştir.
  • Osmanlı Devleti gerileme sürecine girdiğinden dolayı dünyada meydana gelen ekonomik gelişmelere yetişememiştir ve kapitülasyonları sürekli hale getirmiştir böylece ekonomik olarak dışa bağımlı bir ülke haline gelmiştir.
  • Askeri, ekonomik, siyasi alanlarda zararı en aza indirmek isteyen Osmanlı Devleti, Tanzimat ve Islahat fermanlarını yayınlamıştır ancak bu girişimler başarılı olamamıştır.

20. Yüzyılda Osmanlı Devleti Siyasi Durumu Hakkındaki Yorumlarınızı ve Bilgilerinizi Yorum Kısmından Bizlerle Paylaşın. 

2 yorum

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.